Źdźbło Kłobuka – Legenda o Kłobuku
Kłobuk – Kłobuk to dobry duszek. Opiekun domowego ogniska.
Przynoszący szczęście i bogactwo gospodarstwu, w którym mieszka. Złe języki i ludzkie pomówienia opisują go czasem jako wrednego stwora. Ba, demona nawet.
Z tym szczęściem i bogactwem to też podobno nie do końca tak bezinteresownie. Kłobuka trzeba było przekupić łakociami i dobrym jedzeniem. A gdy nie dostawał czego chciał, to potrafił być wredny. Raz podobno obił nawet gospodynię… bo zupa była za słona.
Po tamtym incydencie jednak diametralnie się zmienił. Złagodniał, spotulniał. Pracuje nad swoim wizerunkiem. Został twarzą Domu Kultury w Mikołajach i naszego niezwyciężonego klubu
piłkarskiego. A teraz w postaci, w jakiej można go zobaczyć najczęściej – ognistej kury – pojawia się na naszej etykiecie.
Oto Kłobuk i jego pszeniczne źdźbło
IPA muśnięta łąki łanem, z dodatkiem pszenicy.
Dzięki starannej chmieli Źdźbło Kłobuka jest subtelnie goryczkowe
i ma przyjemny owocowy posmak. Najlepiej pić buszując w zbożu.
PRODUKTY ALKOHOLOWE NA TEJ STRONIE SĄ PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DLA DOROSŁYCH.
Wchodząc na tę stronę internetową, oświadczasz, że jesteś osobą pełnoletnią.